احساس کنید و آنگاه واکنش نشان دهید. این رمز کادر بندی و موفقیت در عکاسی است.

چگونه از لرزش دوربین و لنز جلوگیری کنیم

دفعات بازدید: 1,080

یکی از مشکلاتی که بیشتر دارندگان دوربین های دیجیتال دارند این است که دوربین می لرزد و عکس تار می شود  که معمولا به علت ثابت نبودن دوربین به هنگام زدن شاتر است. این اتفاق در عکس هایی که در شرایط کم نور گرفته می شوند بیشتر قابل مشاهده است چون شاتر مدت زمان بیشتری باز می ماند، حتی کوچک ترین حرکت دوربین می تواند باعث تاری شود و تنها راهی که وجود دارد، استفاده از یک سه پایه است.
علاوه بر لرزش دوربین, روشی رایج و اشتباه است که عکاسان در نگه داشتن دوربین استفاده می کنند به طوری که هنگام گرفتن عکس،  دوربین را از خود دور می کنند و دستهایشان را با فاصله از خود نگه می دارند معمولا با یک دست عکس می گیرند، هرچه دوربین را بیشتر نگه دارید، امکان لرزش دست در عکس بیشتر خواهد شد.

چطور دوربین را در دست بگیریم:

استفاده از سه پایه بهترین گزینه برای جلوگیری از لرزش دوربین است چون همه چیز را کاملا ثابت نگه می دارند اما اگر سه پایه ندارید، راه دیگر برای افزایش ثبات دوربین،  نگه داشتن آن با دو دست است.
در حالی که عکس انداختن با یک دست می تواند سخت باشد،  استفاده از دو دست راحت تر خواهد بود ( مانند پایه های سه پایه که بهتر از یک پایه است).
به دست گرفتن دوربین, دقیقا به نوع دوربینی که دارید بستگی دارد و از فردی به فرد دیگر با هم متفاوت است. راه کاملا درست یا غلطی وجود ندارد اما این ها روش هایی هستند که من استفاده می کنم:

 از دست راست خود برای نگه داشتن زیر سمت راست دوربین استفاده کنید. انگشت اشاره ی شما باید به آرامی روی شاتر قرار بگیرد, سه انگشت دیگرتان به سمت جلوی دوربین خم می شوند. شست دست راست شما قسمت پشتی دوربین را محکم نگه می دارد. بیشتر دوربین های جدید, قسمت هایی را برای نشان دادن جای انگشتان روی دوربین مشخص کرده اند تا این کار راحت تر انجام شود. دوربین را محکم با دست راست بگیرید اما نه آنقدر سفت که باعث لرزش دستتان شود. ( یادتان باشد طبق مباحث قبل،  شاتر را فشار دهید نه این که روی آن ضربه بزنید).وضعیت دست چپ شما بستگی به نوع دوربین دارد. اما در کل باید وزن دوربین را تحمل کند, یا زیر دوربین و یا زیر لنز( اگر یک DSLR دارید) قرار می گیرد. اگر از منظره یاب یا View finder برای عکستان استفاده می کنید, دوربین نزدیک به بدن شما قرار می گیرد و ثبات بیشتری دارد. اما اگر از LCD استفاده می کنید, دوربین را خیلی از خودتان دور نکنید. آرنج ها را به سمت طرفین بدن خم کنید و دوربین را با فاصله ی کم از صورتتان نگه دارید. (حدود ۳۰ سانتی متر). به یک جسم سخت مثل دیوار یا یک درخت تکیه کنید،  بنشینید یا زانو بزنید و ثابت بمانید. اگر مجبورید بایستید و هیچ تکیه گاهی ندارید،  پاهایتان را به اندازه ی عرض شانه باز کنید تا محکم تر بایستید. هرچه بدن شما استوارتر باشد، دوربین ثابت تر خواهد بود.

نگه داشتن دوربین در این حالت،  قدرت شما را در گرفتن عکس به مراتب افزایش می دهد و همچنین در ثبت لحظات خاص که شاتر باز است به شما کمک می کند.
راه دیگر برای گرفتن عکس فوری این است که قبل از اینکه عکس بگیرید یک نفس عمیق بکشید،  در سینه حبس کنید، عکس بندازید و بازدم کنید. روش دیگری که برخی از مردم انجام می دهند بر عکس این است، به طوری که بعد از بازدم عکس می اندازند و سپس نفس می کشند. جالب است که با یک تنفس ساده بدن ما چقدر تکان می خورد  توجه به آن در تسلط ما تاثیر گذار است.
البته هرکس روش خاص خود را دارد و در نهایت باید ببینید کدامیک برای شما بهتر جواب می دهد اما در اولین روزهایی که با دوربین خود آشنا می شوید،  بهتر است روش مناسبی برای آن پیدا کنید.

راه های دیگری هم برای کاهش لرزش دوربین با تغییر در به دست گرفتن آن وجود دارد. سرعت شاتر، لنز هایی که ثابت کننده تصویر یا Image stabilization دارند و سه پایه هم می توانند مفید باشند.

چگونه از لرزش دوربین و لنز جلوگیری کنیم:

در حالی که سه پایه و تک پایه ابزار مناسبی برای نگه داشتن دوربین هستند و می توانند جلوی لرزش آن را بگیرند، تنها گزینه های ما نیستند. در این مطلب قصد داریم راه هایی به شما معرفی کنیم که بتوانید با استفاده از آنها در حد امکان جلوی لرزش دوربین را بگیرید.

۱ کیسه لوبیا – bean bag
کیسه لوبیا (bean bag) یک گزینه خیلی مناسب است که می تواند به عکاس ها کمک کند، چرا که می تواند به هر شکلی در بیاید و به راحتی می توان دوربین را به هر حالتی بر روی آن قرار داد.
خیلی سخت می توان یک تخته سنگ صاف و خشک پیدا کرد که دوربین را روی آن تکیه داد، اما اگر یک کیسه لوبیا به همراه داشته باشید می توانید آن را روی هر سطحی بگذارید و دوربین را به راحتی بر روی آن تکیه دهید.
با استفاده از کیسه لوبیا دوربین شما از لبه های تیز اجسام در امان بوده و با توجه به انعطاف پذیریش می تواند به راحتی شکل مناسبی در زیر دوربین یا لنز شما بگیرد.
کیسه لوبیا می تواند در مواقعی که می خواهید دوربین را کمی بالاتر از سطح زمین قرار دهید هم مفید باشد، برای مثال وقتی می خواهید از چمن عکس بگیرید دوربین باید کمی بالاتر از زمین بی حرکت بماند و قرار دادن یک کیسه لوبیا زیر دوربین می تواند در چنین شرایطی به شما کمک کند.
خیلی از عکاسان زمانی که از لنز های سوپر تله استفاده می کنند یک کیسه لوبیا روی لنز یا دوربین می گذارند تا در هنگام لمس دوربین و یا بالا رفتن آینه درون آن لرزشی رخ ندهد.
کیسه لوبیا را به سادگی و بدون هزینه بالا می توان درست کرد تنها چیزی که لازم دارید چند تکه پارچه و مقداری لوبیا و یا عدس خشک است.
اگر بتوانید در کیسه خود زیپ یا قسمتی برای باز و بسته کردن آن ایجاد می کنید، می توانید در سفر های طولانی خود آن را خالی کنید و در مقصد برای داخل آن لوبیا یا عدس تهیه کنید.

۲ کیف روی سه پایه
حتی سه پایه های خیلی محکم هم گاهی برای ثابت نگه داشتن دوربین احتیاج به کمک دارند، زمانی که باد تندی در حال وزیدن است بهتر است به سه پایه وزنه ای اضافه کنید تا محکم تر بایستد.
بعضی از سه پایه ها حلقه ای در زیر قسمت وسط و یا در کنار بازوهایشان دارند که می توانید از این حلقه ها وزنه ای آویزان کنید تا وزن سه پایه بالا برود.
می توانید برای اضافه کردن وزن سه پایه از کیسه لوبیا استفاده کنید و یا کیف دوربین را از سه پایه آویزان کنید. از هر وزنه ای که استفاده می کنید طوری باشد که تا نزدیکی زمین کشیده شود.
این وزنه باید سه پایه را به اندازه مطمئنی پایین بکشد بدون این که سه پایه را خم کند و مشکل بزرگتری برای ما ایجاد کند.
اگر سه پایه شما حلقه ای برای آویزان کردن نداشته باشد احتمالاً می توانید بر روی یکی از پایه هایش وزنه ای آویزان کنید.

۳ نخ
یک حقه قدیمی برای محکم نگه داشتن دوربین زمانی که سه پایه یا تک پایه ندارید این است که یک نخ را با پیچی به زیر دوربین در قسمت اتصال آن به سه پایه وصل کنید.
باید این نخ به اندازه ای باشد که تا زمین بیاید و کمی بلندتر باشد تا بتوانید پایتان را روی آن بگذارید و دوربین را کمی به سمت بالا بکشید.
استفاده از این روش تأثیری روی حرکت به طرفین نخواهد داشت، اما حرکت به سمت بالا و پایین را از بین می برد، و می توانید با استفاده از این روش عکس های واضح تری بگیرید.

۴ تکیه دادن به درخت
وقتی هیچ وسیله ای برای بی حرکت نگه داشتن دوربین ندارید، درخت یا هر شیء محکمی که بتوان از آن به عنوان تکیه گاه استفاده کرد، می تواند به شما کمک کند

میتوانید دوربین را به این اجسام تکیه دهید تا از حرکت آن جلوگیری کنید.
اگر بخواهید به صورت عمودی عکاسی کنید، این روش تأثیر بیشتری روی گرفتن لرزش دوربین خواهد داشت، چرا که در این حالت قسمت پایین دوربین به درخت برخوردمیکند که سطح بزرگتری از کنار دوربین داردو در نتیجه سطح اتکای بیشتری بین دوربین و درخت ایجادخواهد شد.
بعضی مواقع استفاده از Blu Tack (نوعی خمیرکه برای وصل کردن کاغذوپوستربدیوار و یا هر وسیله کم وزن دیگری استفاده می شود)یاچیزی مشابه آن می تواند بشماکمک کند.
ازین وسایل برای چسباندن دوربین بجایی استفاده نکنید، خیلی ریسک بالایی دارد
سعی کنید بااستفاده ازآن کمی جلوی لرزش دوربین را بگیرید.

۵ عکاسی تأخیری–تایمردوربین
شاتر های سیار بی سیم و یاباسیم یکی ازوسایل جانبی دوربین هستندکه درخیلی ازمواقع می توانندبه کمک شمابیایند
امادربعضی شرایط شما چنین امکاناتی در دست ندارید.
اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید، عکاسی تأخیری (تایمر) دوربین را فعال کنید، با این کار زمانی که شاتر باز می شود و عکس گرفته می شود دست شما هیچ برخوردی با دوربین ندارد در نتیجه لرزشی از جانب دست شما بر دوربین وارد نخواهدشد.

درخیلی ازموارد استفاده از عکاسی تأخیری ۲ ثانیه ای کفایت می کند.
اگر امکانش را داشتید عکاسی تأخیری را با قفل آینه یا Mirror Lock up (قفل کردن آینه جلوی شاتر در بالای آن) یا تاخیر نوردهی (Exposure Delay) همراه کنید تا احتمال لرزش ایجاد شده توسط آینه دوربین را هم از بین ببرید.

۶ وزن راتقسیم کنید
حتی اگر ازسه پایه ای محکم هم استفاده کنید خیلی سخت است که بتوانید در ساحل آن را کاملاً بی حرکت نگه دارید.
پایه های سه پایه در ساحل رفته رفته به داخل ماسه ها می روند.
اگر بتوانیدپایه های سه پایه را درون ماسه هاببرید متوجه می شوید که با این کار سه پایه استحکام بیشتری پیدا خواهد کرد، اما با این کار سه پایه غرق در ماسه می شود و ممکن است ماسه در مفاصل سه پایه نفوذ کند و به راحتی نتوان آن را تمیز کرد و سه پایه شما را با مشکل رو به رو کند.
بعضی از شرکت های سازنده سه پایه کفش های زمستانی برای پایه های سه پایه می سازند که این کفش ها هم وزن سه پایه را افزایش می دهند و آن را مستحکم تر می کنند و هم پایه های سه پایه را در میان برف ها در امان می سازند، این کفش ها در میان ماسه ها هم به خوبی عمل می کنند و جلوی نفوذ ماسه را به مفاصل سه پایه می گیرند.
اگر سه پایه شما هم چنین لوازم جانبی ای دارد بهتر است آن را هم تهیه کنید.
در نهایت، خودتان هم می توانید برای پایه های سه پایه خود کفش بسازید.

۷ دوربین را به درستی بگیرید
نحوه گرفتن دوربین در استحکام و مقدار لرزش دوربین خیلی تأثیرگذار است.
مثلاً نگه داشتن لنز از زیر آن بهترین روش برای گرفتن لنز است، همچنین تکیه دادن آرنج به بدن خیلی استحکام بالاتری ایجاد می کند تا اینکه آرنج خود را دور از بدنتان نگه دارید.
بعضی از عکاسان برای نگه داشتن لنز های بلند از آرنج دست چپ استفاده می کنند، به این شکل که مانند شکل بالا با دست چپ مچ دست راستشان را می گیرند و با دست چپ یک تکیه گاه محکم برای لنز ایجاد می کنند که می تواند دوربین را خیلی محکم تر نگه دارد.
اگر بتوانید از جسم دیگری هم کمک بگیرید و با حلقه کردن دستتان دور آن پایه ای برای لنز بسازید باز هم می توانید دوربین را محکم تر نگه دارید

اگرمی خواهید نشسته عکس بگیرید می توانید روی زانوی راست خود بنشینید و درحالی که زانو چپ شما بالاست آرنج دست چپ را روی آن بگذارید و با همان دست زیرلنزرانگه دارید، با اینکارهم می توانید پایه محکمی برای دوربین بسازید.
با این کار یک تک پایه انسانی ساخته اید که پاودست چپ شما کاملاً وزن دوربین را تحمل می کنند و یکپایه بسیار مستحکم تشکیل می دهند.
وقتی میخواهید از زاویه پایین و به صورت خوابیده از روی زمین عکس بگیرید، درحالی که دوربین را در دست گرفته اید آرنج های خود رابازکنیدبه شکلی محکم روی زمین بگذارید.
با این کار یک مثلث محکم ساخته اید که دوربین را ثابت نگه می دارد.
جایی که ایستاده ایدهم به اندازه نحوه گرفتن دوربین روی ثابت بودن آن تأثیرگذار است.
اگر امکانش را داشتیددرشرایطی که باد می وزد با پناه بردن در پشت درختان، دیواریاتخته سنگی جلوی برخوردبادراباخودتان بگیرید.

۸ نفس عمیق بکشید
حتی اگر از سرعت شاتر بالا استفاده می کنید، سعی کنید قبل از گرفتن عکس دوربین را ثابت نگه دارید.
به جای اینکه دکمه شاتر را محکم و سریع فشار دهید سعی کنید به آرامی و آهسته دکمه شاتر را پایین ببرید تا لرزش کمتری در دوربین ایجاد شود.
حتی اگر قبل از فشردن دکمه شاتر نفس عمیقی بکشید و در هنگام فشردن دکمه شاتر نفس خود را حبس کنید می توانید بدن خود را ثابت تر نگه دارید و از لرزش احتمالی دوربین پیشگیری کنید.