عکاسی یک اتفاق نیست ، یک مفهوم است

آنسل آدامز

آموزش نکته هایی در عکاسی از نوزادان

دفعات بازدید: 51

بیشتر کسانی که با مدرسه عکاسی من ارتباط دارند می دانند که چندی پیش پدر شدم. نام پسر جدید ما زاویر است. و شما او را در طول این مقاله بیشتر خواهید شناخت!

من قبلا درباره عکاسی از کودکان و فرزندان مقاله هایی نوشته بودم. اما زمانیکه می خواستم از نوزاد خودم عکاسی کنم متوجه شدم که واقعا کار ساده ای نیست بنابراین تصمیم گرفتم این مقاله را بنویسم تا تجربیاتم را با شما در میان بگذارم. در ادامه درس هایی را که از این تجربه آموختم با شما در میان می گذارم.

عکاسی مستند یا پرتره
در حالیکه من عکس های جذاب زیادی از زاویر در هفته های اول تولدش گرفتم اما متوجه شدم که این عکس ها بیشتر شبیه به عکس های مستند هستند تا عکس های پرتره (چهره). بسیاری از این عکس ها در حقیقت اولین ها بودند. اولین لحظه ای که در آغوش مادر قرار گرفت، اولین حمام، اولین وزن کشی او، اولین پوششی که به تن کرد، اولین باری که ناخن هایش را گرفتیم، اولین باری که پدر بزرگ و مادر بزرگش را ملاقات کرد. من با هر کسی که به ملاقاتش می آمد عکسی می گرفتم. و وقتی که از بیمارستان به خانه برگشتیم و کمی آرام شدیم دیدن این عکس ها بسیار لذت بخش بود.

در آن چند هفته اول من چند عکس دیگر هم مانند عکس های پرتره گرفتم اما بیشتر این عکس ها بر اساس واکنش های او با دیگر اعضای خانواده بود. و همچنان در سه هفته اول عکس های مستند از او می گرفتم اما پس از آن بود که عکس های پرتره بیشتری از فرزندم گرفتم. و در اینجا بود که کسانیکه عکس ها را می دیدند از تعادل بین این گونه عکس ها ابراز رضایت می کردند.

پیدا کردن زوایا
یکی از بزرگترین چالش های عکاسی از نوزادان که بسیاری از عکاسان هم با آن دست به گریبان هستند پیدا کردن یک زاویه مناسب از نوزاد است.

در روز های اول تولد عکس گرفتن ار فرزندم کار اسانی نبود چون 99 درصد مواقع او در پارچه یا پتویی پیچیده شده بود و فقط یک کله قرمز کوچک از او دیده می شد. همه چیزهایی که نباید در عکس پرتره جلب توجه کنند در سر و صورت نوزاد دیده می شوند از برجستگی های سر تا خطوط و چروک هایی که در صورت دیده می شود و…، کار عکاسی از نوزاد را از آنچه به نظر می رسد پیچیده تر می کند. بنابراین باید زاویه ای را بیابید که در آن زاویه سر و صورت کودک صاف تر ملایم تر به نظر برسد که البته کار ساده ای نیست و نیاز به صرف زمان و حوصله زیادی دارد.

ناامید نشوید این کار را می توانید با استفاده از فنون زیر بهتر انجام دهید:

•پایین بیایید – یکی از کلید های عکس طبیعی گرفتن از نوزادان این است که دوربین را تا سطحی که نوزاد قرار دارد پایین بیاورید. من در دو هفته اول سعی کردم روی کف اتاق جاییکه زاویر قرار داشت قرار گیرم. و عکس های حاصل هم برای من و هم برای همسرم جالب بود. عکاسی در ارتفاع کم و نزدیک شدن به نوزاد و استفاده از لنز واید ( زوم 24 تا 105 میلیمتر ) عکسی را برای شما خلق می کند گویی وارد دنیای کودک شده اید و از بالا به پایین می نگرید.
•کلوز آپ – یکی دیگر از راههایی که به کمک آن می توانید زاویه دید بهتری انتخاب کنید نزدیک شدن یا زوم کردن (فاصله کانونی بیشتر ) است. به این ترتیب قسمت بیشتری از تصویر را با نوزاد زیبای خود پر می کنید. و البته فاصله کانونی بالاتر نتیجه بهتری می دهد تا اینکه بخواهید یک لنز بزرگ را خیلی به فرزند خود نزدیک کنید و او را عصبی کنید.
•عکس پرستاری – بعضی از بهترین عکس هایی که از زاویر گرفتم آنهایی بود که از کسی همراه با او گرفتم که در حال پرستاری از فرزندم بود. به این ترتیب او در وضعیت ایستاده تری قرار می گرفت که زاویه بهتری در اختیار من به عنوان عکاس قرار می گرفت و نوزاد در این وضعیت شباهت بیشتری به انسان پیدا خواهد کرد. در موقعیت های متفاوتی آنرا امتحان کنید (روی شانه ها، به حالت نشسته در بغل، به پشت و دمر روی دست، و از این قبیل) هر موقعیتی امکان متفاوتی در اختیار شما قرار می دهد. همچنین به خاطر داشته باشید که کودک شما تنها سوژه برای عکاسی نیست والدین، پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر و دوستان و آشنایان هم باید در عکس های نوزاد جایگاهی داشته باشند و باید از نوزاد خود همراه با آنها هم عکس بگیرید.
از ماکرو استفاده کنید
همه ما نوزادان را دوست داریم چون کوچک و دوست داشتنی هستند. نوزادان جذاب و دوست داشتنی هستند چون از اعضای متعدد کوچک و دوست داشتنی تشکیل شده اند و این اعضای جذاب سوژه ای بی نظیر برای یک عکاس هستند به خصوص اگر روی آنها زوم کنید.

اگر دوربین شما قابلیت ماکرو دارد یا اگر از این هم خوش شانس تر هستید و یک لنز مایکرو دارید می توانید یک قسمت از بدن (مانند دست، یک گوش، یک پایا حتی دهان و …را از بقیه مجزا کنید و به عنوان سوژه به تصویر بکشید و بر سوژه خود به بهترین شکل ممکن فوکاس کنید.

قانون شکنی

کادربندی عکس مانند زبان اشاره می‌باشد، شما با استفاده از تصویر خود پیامی به مخاطب انتقال می دهید. همانطور که گاها با کلمات می‌توانیم تناقضی هدفمند ایجاد کنیم، با شکستن قرارداد های کادربندی استاندارد نیز می‌توانیم چنین عملی انجام دهیم.

البته انجام تصادفی آن به حساب نمی‌آید! ابتدا باید قوانین کادربندی را درک کنید تا بتوانید به صورتی اصولی آنها را بشکنید. بهتر است در هر عکس تنها یک قانون را بشکنید، مانند کاری که جان پاول در عکس بالا کرده است.

به یاد داشته باشید که برای هر قانونی که ما توصیه کردیم، همیشه یک عکس فوق العاده وجود دارد که ثابت می‌کند شما می‌توانید آن قانون را نادیده بگیرید و همچنان عکسی خارق العاده خلق کنید.

لحظات را شناسایی کنید
یکی از چالش های عکاسی از نوزادان عکس گرفتن از آنها در هنگام خنده یا لبخند است که چنین لحظاتی خیلی زیاد تکرار نمی شوند. در حقیقت نوزادان هیچ کاری را طولانی مدت انجام نمی دهند. لحظاتی مانند خوابیدن، شیر خوردن، گریه کردن و… هر لحظه اتفاق نمی افتند.

باید چشمانتان به نوزاد باشد و به دنبال آن لحظه خاص باشید تا زیباترین لحظه های عمرش را ثبت کنید. ممکن است باز هم نتوانید از خنده آنها عکس بگیرید اما باز هم صحنه های زیادی هست که خاص است و کودک شما وضعیت مناسب تری برای عکاسی دارد. در مورد زاویر باید بگویم لحظه حمام کردنش یکی از بهترین موقعیت های عکاسی است و دیگری میانه شیر خوردن صبحگاهی اوست که کمی با او بازی می کنیم در این هنگام است که او چشمانش را به خوبی باز می کند و گاه یک یا دو لبخند هم تحویل می دهد.

در عکاسی این تنها سوژه شما نیست که اهمیت دارد، بلکه چگونگی عکاسی از آن سوژه هم بسیار مهم است. ترکیب بندی ضعیف می‌تواند یک سوژه‌ی فوق العاده را معمولی به نظر برساند، اما صحنه ای که چیدمان خوبی داشته باشد می تواند از معمولی ترین سوژه ها تصویری شگفت انگیز بسازد.